Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Προγραμμα Σπουδών και η στάση της Νέας Προοπτικής

Ιούνιος 2010 – Μάρτιος 2016.

Έχουν περάσει σχεδόν 6 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε σοβαρή συζήτηση με προτάσεις, σχετικά με το απαρχαιωμένο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής μας.

Χθες, λοιπόν, λάβαμε γνώση ότι στις 31 Μαρτίου θα συγκληθεί η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών ώστε να συζητηθεί η πρόταση της έδρας της Ιστολογίας-Εμβρυολογίας η οποία προσθέτει ενα extra υποχρεωτικό μάθημα στο χειμερινό εξάμηνο του  2ου έτους , την Εμβρυολογία, ούτως ώστε , όπως η ίδια υποστηρίζει, να λυθεί το πρόβλημα διανομής όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων του αντικειμένου της έδρας.

Ως Νέα Προοπτική επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτή την πρόταση αλλά πιστεύουμε ότι τώρα, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε τη συζήτηση για το Προγραμμα Σπουδών της Ιατρικής. Στις επόμενες γραμμές του κειμένου θα αναλύσουμε ποιες είναι οι πάγιες θέσεις μας σε αυτό το ζήτημα αλλά και γιατί τώρα είναι ευνοϊκή η συγγυρία.

Εν έτει 2016, η εκπαιδευτική διαδικασία στην Ιατρική Σχολή κυλάει απρόσκοπτα, δεν υπάρχουν καταλήψεις διαρκείας, δεν υπάρχει ο βούρκος της συναλλαγής, δεν υπάρχουν τραμπουκισμοί φοιτητών και face control από κάποια μειοψηφία για να σου επιτραπεί η είσοδος στη σχολή σου, δεν υπάρχουν μικροπολιτικές παραταξιακές διαμάχες ούτε λαϊκίστικες κραυγές σε καθημερινή βάση. Όλα αυτα συνθέτουν, ευτυχώς, ενα σκηνικό του “χθες” που κάποιοι συμφοιτητές μας είχαν την «τύχη» να βιώσουν.

Από την πλευρά μας, ως Νέα Προοπτική, έχοντας αναδειχθεί πρώτη δύναμη επί 6 συναπτά έτη,νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνια και ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη σας αλλά και ικανοποίηση που το ασύλληπτο, τότε, όνειρο κάποιων φοιτητών αλλά και στελεχών να αλλάξει η Σχολή και να τερματιστεί το καθεστώς των κομματικών παρατάξεων , λαμβάνει, τώρα, σάρκα και οστά.

Σήμερα, λοιπόν, όσοι απαρτίζουμε τη Νέα Προοπτική, αισθανόμαστε ότι έχει κλείσει ενας κύκλος , με εντάσεις, λάθη, επιτυχίες, περιόδους αδράνειας αλλά και πολύ έργο. Είναι η στιγμή, που πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος ο οποιός, εν τη απουσία ανώφελων τριβών, θα είναι  πιο παραγωγικός και θα αγγίξει ζήτήματα που μέχρι τώρα δεν είχε σημειωθεί πρόοδος σε αυτά. Ένα απ αυτά , και απ τα πιο σημαντικά, είναι το Πρόγραμμα Σπουδών.

Ως Νέα Προοπτική, θα επιχειρήσουμε, λοιπόν, να ανοίξουμε το θέμα του Προγράμματος Σπουδών, συμμετέχοντας στην αρμόδια Επιτροπή. Το επόμενο διάστημα θα αναρτήσουμε την επικαιροποιημένη πρότασή μας, η οποία θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα (η προηγούμενη πρότασή μας το 2010 η οποία αποτέλεσε βάση για συζήτηση, δεν προχώρησε λόγω διακοπής της συζήτησης της Επιτροπής) και θα διέπεται από τις εξής αρχές:

1) Εκσυγχρονισμός Προγράμματος Σπουδών – Οχι εντατικοποίησή του.

2) Καμία περικοπή πτυχιακών εξετάσεων.

3) Δωρέαν διανομή των απαραίτητων συγγραμμάτων για όλους (κατατακτήριοι – 2ου κυκλου σπουδών φοιτητές).

4) Δυνατότητα βελτίωσης βαθμού χωρίς να «κόβεται» το μάθημα.

5) Παροχή γνωστικών δεξιοτήτων ώστε ο πτυχιούχος να μπορει ανταποκριθεί σε επείγοντα για τη ζωή περιστατικά στην υποχρεωτική ,πλέον, υπηρεσία υπαίθρου.

6) Εφαρμογή Αξιολόγησης για όλους (φοιτητών, καθηγητών, γνωστικού αντικειμένου μαθήματος-εργαστηρίου-κλινικής)

7) Διατήρηση του status quo των 61 μαθημάτων.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να συνδράμουν με τις προτάσεις τους και να ξεκινήσει διάλογος και επεξεργασία της πρότασής μας , μόλις αυτή αναρτηθεί, ώστε μέχρι την 31η Μαρτίου να έχει τελειοποιηθεί. Στόχος μας είναι η οσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη σύνθεση πρότασης η οποία να αποτελέσει την βάση διαβούλευσης με την Διοίκηση της Σχολής.

Η Νέα Προοπτική θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ενα κλίμα συναίνεσης ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο στο σύνολο του Συλλόγου. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό από τις υπόλοιπες παρατάξεις λόγω των γνωστών αγκυλώσεων και ιδεοληψιών, η Νέα Προοπτική θα αναλάβει την ευθύνη,εκπροσωπώντας το 36% της Ιατρικής, και θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης. Δεν θα χάσουμε άλλη ευκαιρία.

Δεν θα παραμείνουμε αδρανείς σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν πισωγυρίσματα , ακόμα και από το νέο ακαδημαϊκό έτος, ειδικά με ψήφιση επικείμενων νόμων που αφορούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συνοδοιπόρους τους συμφοιτητές μας.Θέλουμε ενεργή στάση και συμμετοχή των φοιτητών στα κοινά…να κάνουν κριτική,να συμμετέχουν στα όργανα λήψης αποφάσεων,να επισημαίνουν λάθη αλλά και να επιλέξουν τι θέλουν: Την εικόνα του χθές ή μια καλύτερη και συνεχώς βελτιούμενη με μοναδική προϋπόθεση τη συλλογική προσπάθεια;

Υπεύθυνα,

Νέα Προοπτική Ιατρικής

Ανεξάρτητη Φοιτητική Παράταξη