ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 – Ο 10ΛΟΓΟΣ του ΟΧΙ-στην-ΑΠΟΧΗ

Γίνε εσυ η αλλαγή που επιθυμείς στην Ιατρική …

Με την παραπάνω παράφραση του Γκάντι, θέλουμε να δώσουμε το στίγμα της συγκεκριμένης ανάρτησης, η οποία έχει , καθαρά, ενημερωτικό σκοπό. Για τον λόγο αυτό επισυνάπτουμε και το καταστατικό του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας (Αυτό είναι το link –> http://bit.ly/1WYyJvy)

Όπως είναι γνωστό, απέχουμε μόλις 8 ημέρες από τις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Ως Νέα Προοπτική,  προτού παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας και την πολιτική μας τοποθέτηση ενόψει των εκλογών, αισθανθήκαμε την ανάγκη να απευθυνθούμε στην καθεμία και στον καθένα, ξεχωριστά, μέσω αυτής της ανακοίνωσης, προκειμένου να αναλύσουμε τη διαδικασία και το νόημα των εκλογών.

Εν ολίγοις, θέλουμε να αναδείξουμε τους λόγους για τους οποίους το δικαίωμα του «εκλέγειν» υπερτερεί της αποχής και της απολιτικ νοοτροπίας που κάποιοι θέλουν να την κάνουν μόδα, παθητικοποιώντας την πιο ενεργή ομάδα της κοινωνίας μας…ΕΜΑΣ!

Η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει τα εξής:

α) Την Τρίτη 17/5 διαλύεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΙΑ, υπό τη σημερινή του δομή και συγκροτείται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) , η οποία αναλαμβάνει τη διεξαγωγή των εκλογών.

β) Την Τετάρτη 18/5 στις 07.00 ανοίγουν οι κάλπες, μέχρι τις 19.00 , σε όλα τα αμφιθέατρα της Ιατρικής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ολοι φοιτητές της Ιατρικής.

γ) Ο κάθε φοιτητής ψηφίζει επιδεικνύοντας ενα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα Οδήγησης, Τρίπτυχο-Πάσο) και καταβάλλοντας 1€ (εκτός των 1ετων) με το οποίο καθίσταται ταμειακώς εντάξει μέλος , όπως ορίζει το καταστατικό του ΣΦΙΑ.

δ) Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , θα ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης στο ΝΑΒΟ, μέχρι το πρωί της Πέμπτης και ακολούθως, θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Αυτή είναι, λοιπόν, η διαδικασία των εκλογών. Το ερώτημα που γεννάται σε κάποιους, ειδικά στην περίοδο που ζούμε, είναι «γιατί να παω να ψηφίσω;;»

Ο Δεκάλογος του ΝΑΙ στο «Εκλέγειν» και του ΟΧΙ στην Αποχή είναι ο ακόλουθος:

1) Ψηφίζοντας αυξάνεις την Πολυφωνία στην Ιατρική με τη δική σου φωνή. Απέχοντας , η σιωπή σου είναι λευκή επιταγή στις όποιες παραφωνίες.

 2) Ψηφίζοντας προάγεις τη Δημοκρατία στην Ιατρική. Απέχοντας επιτρέπεις την ύπαρξη μηχανισμών και την εδραίωση τακτικισμών.

 3) Ψηφίζοντας χαράζεις το δρόμο που θέλεις για την Ιατρική . Απέχοντας, άλλοι κατευθύνουν τη δική σου σχολή. 

4) Ψηφίζοντας προσθέτεις την δική σου πινελιά στο πολιτικό τοπίο της Ιατρικής. Απέχοντας, μουτζουρώνεις το άγαλμα του Ιπποκράτη.  

5) Ψηφίζοντας σέβεσαι τις συλλογικές διαδικασίες αυξάνοντας το όριο της απαρτίας στις Γενικές Συνελεύσεις (το ορίο είναι το 1/5 ή  το 1/7 των ψηφισάντων σε εξ αναβολής ΓΣ). Απέχοντας αψηφάς την πλειοψηφία συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου. 

6) Ψηφίζοντας εκλέγεις τα άτομα που εμπιστεύεσαι για εκπροσώπους σου στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη Συνδιοίκηση της Σχολής. Απέχοντας, εκλέγονται άτομα  που δεν χαίρουν της δικής σου εμπιστοσύνης. 

7) Ψηφίζοντας διαμορφώνεις τις ισορροπίες στην Ιατρική δανείζοντας στην κάθε παράταξη κάποιες έδρες, βάσει της απλής αναλογικής. Απέχοντας χαρίζεις τις ίδιες έδρες (15 στο σύνολο) ερήμην σου.

 8) Ψηφίζοντας ισχυροποιείς τη διαπραγματευτική ισχύ των εκπροσώπων που επιλέγεις. Απέχοντας , οταν χρειαστεί, δεν θα εκπροσωπηθείς με επάρκεια.

 9) Ψηφίζοντας διασφαλίζεις την διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Απέχοντας, συνηγορείς στην επανεμφάνιση του  «δούναι και λαβείν».

 10) Ψηφίζοντας ενισχύεις τον ΣΦΙΑ και κατ επέκταση την Ιατρική μεταξύ της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Απέχοντας ενισχύεις τους Συλλόγους άλλων Σχολών.

Λαμβάνοντας υπόψιν, τα παραπάνω, και υπο το πρίσμα της προωθούμενης πολιτικής από το Υπ. Παιδείας, για εκλογή ακαδημαϊκών οργάνων Διοίκησης από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, βάσει της συμμετοχής και του μεγέθους τους, η Νέα Προοπτική σε καλεί , ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να προσέλθεις στις φοιτητικές εκλογες , την Τετάρτη 18 Μαΐου και να εκφραστείς. Γίνε η αλλαγή , λοιπόν!