ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 – ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ+ΘΕΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ – “Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ’’

 

Τα 6 τελευταία χρόνια στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας συμβαίνει κάτι μοναδικό…κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη Σχολή της Ελλάδος και κάτι εξαιρετικά δύσκολο!

Τα 6 τελευταία χρόνια, η Νέα Προοπτική Ιατρικής, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη της Ελλάδος, κερδίζει τις εκλογές, με την δική σας στήριξη, ανατρέποντας το καθεστώς των κομματικών παρατάξεων, εκφράζοντας την κοινή λογική της πλειοψηφίας αλλά, διασφαλίζοντας, παράλληλα και τα κεκτημένα του συνόλου των φοιτητών!

Σε αυτά τα 6 χρόνια, έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε άρδην την εικόνα της Ιατρικής! Σίγουρα, δεν τα κάναμε όλα και σίγουρα δεν ήταν όλα τέλεια! Σίγουρα, κάναμε λάθη και υπήρξαν παραλείψεις! Όμως, η Ιατρική του σήμερα, σίγουρα, δεν έχει καμία σχέση με την Ιατρική των προηγούμενων ετών, και το γεγονός ότι ακόμα και στα λάθη μας οι συμφοιτητές μας συνέχισαν να μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, μας έκανε πιο δυνατούς και μας όπλισε με κουράγιο ώστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθειά μας για μια καλύτερη Ιατρική!

Στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε το έργο μας αλλά και να θέσουμε ξεκάθαρα το δίλημμα των φετινών εκλογών χωρίς την παραμικρή “επίθεση” στις υπόλοιπες παρατάξεις. Στόχος μας δεν είναι να ανεβάσουμε το θερμόμετρο για δημιουργία εντυπώσεων με τις συνηθισμένες προεκλογικές κόντρες οι οποίες είναι , πραγματικά, ανούσιες! Αντιθέτως, ο σκοπός μας είναι ο κάθε φοιτητής να γνωρίζει τους στόχους που μαζί πετύχαμε μέχρι σήμερα, και να μπορεί να επιλέξει εκείνον που θα ψηφίσει στις φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου με κριτήριο τις πράξεις και γνώμονα το συλλογικό συμφέρον.

Τα σημαντικότερα σημεία του συνολικού μας έργου, λοιπόν, είναι τα εξής:

1) Επίτευξη Χρονοδιαγράμματος Αλλαγής Προγράμματος Σπουδών από το 2017 – Ολοκληρωμένη Πρόταση από το 2010.

To 2010 καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή προγράμματος σπουδών. Την πρόταση μας αυτή τη θέτουμε ως βάση και είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με όλους τους συμμετέχοντες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το πρόγραμμα σπουδών. Φέτος, όμως, προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα. Ένα βήμα που δεν είχε γίνει από το 1980. Με την αυτονόητη πρόταση μας για εισαγωγή του μαθήματος «Επείγουσα Ιατρική» στον υποχρεωτικό κορμό μαθημάτων, για διασφάλιση τόσο των ασθενών όσο και νεών ιατρών π.χ. στο Αγροτικό σε μια διακομιδή, ανοίξαμε τη συζήτηση για την ποθούμενη αλλαγή προγράμματος σπουδών. Όχι απλά την ανοίξαμε, αλλά στην αρμόδια επιτροπή εξασφαλίσαμε δήλωση της Διοίκησης της Σχολής για εφαρμογή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ώστε οι πρώτες αλλάγες να λάβουν σάρκα και οστά το 2017. Για περισσότερα δείτε εδώ: http://npiatrikis.gr/wordpress/?p=447

2) Άνοιγμα της Σχολής-Τερματισμός Κατάληψης-Σώσιμο εξαμήνου με την ολοκληρωμένη πρόταση της Νέας Προοπτικής .
Τα τελευταία χρόνια, ως Νέα Προοπτική Ιατρικής, μαζί με την στήριξη και την μαζική συμμετοχή των φοιτητών, βάλαμε τέρμα σε καταλήψεις διαρκείας με την υπερίσχυση του πλαισίου μας για ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΧΟΛΗ στις Γενικές Συνελεύσεις! Νωπές είναι οι μνήμες του χειμώνα του 2013-2014, που το εξάμηνο δεν χάθηκε στην Ιατρική Αθήνας, εν αντιθέσει με άλλες Σχολές, λόγω επικράτησης του Πλαισίου «Ανοικτής Σχολής» της Νέας Προοπτικής, στη Γενική Συνέλευση τότε. Το σημαντικό , για την διάσωση του εξαμήνου, δεν ήταν όμως αυτό…απλά ήταν το πρώτο βήμα σε μια σειρά γεγονότων που ακολούθησαν μέχρι να εφαρμοστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της Νέας Προοπτικής (που προέβλεπε την έναρξη των μαθημάτων ακόμα και σε Νοσοκομειακά Αμφιθέατρα) και να επανέλθει η Σχολή σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας με πλήρη σεβασμό, παράλληλα, στην τότε απεργία των διοικητικών υπαλλήλων! Φέτος, λόγω της ,περσινής, ευρείας νίκης με 36% στις  εκλογές της Νέας Προοπτικής, η χρονιά κύλησε χωρίς αναταραχές.

3) Διασφάλιση των επί πτυχίω φοιτητών από το ενδεχόμενο διαγραφών μετά από πίεση στη Γενική Συνέλευση Τμήματος με ενυπόγραφη στήριξή τους από την Διοίκηση της Σχολής.
Η Νέα Προοπτική ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που κατάλαβε τη σημασία της έγκαιρης αντίδρασης απέναντι στη φημολογία για τις τότε προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για διαγραφές φοιτητών. Για αυτό συγκαλεσαμε, πρώτοι, ΔΣ ΣΦΙΑ με πρόταση-απόφαση κατά οποιουδήποτε τέτοιου σεναρίου και στη συνέχεια, εξασφαλίσαμε την ενυπόγραφη δέσμευση του , τότε, Προέδρου της Ιατρικής Σχολής και νυν Πρυτάνεως του ΕΚΠΑ, ότι δεν θα γίνουν διαγραφές στην Ιατρική Αθήνας, όπως ακριβώς συνέβη στην Γ.Σ.Τ. που ακολούθησε!!!

4) Βελτίωση του Αναγνωστηρίου με απομάκρυνση εστίας μόλυνσης τον Ιούνιο του 2013 και με την προσθήκη νέων καθισμάτων τον Φεβρουάριο του 2014.
Με αφετηρία τον καθαρισμό του χώρου του αναγνωστηρίου στον υπόγειο χώρο, το 2013, καθώς επίσης και με τις πιέσεις μας για τη βελτίωση στον φωτισμό ώστε να είναι επαρκής, το 2014 προχωρήσαμε ένα βήμα για την αναμόρφωση του αναγνωστηρίου! Ως γνωστόν είμαστε ανεξάρτητη παράταξη κ τα έξοδα μας όπως κ κάθε πρωτοβουλία μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας καλύπτονται από τις εκδηλώσεις μας!!! Με χρήματα, λοιπόν, που ΕΣΕΙΣ ουσιαστικά συνεισφέρατε και ανταποδοτικά τα “επιστρέψαμε” καθ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά και με μια συνεισφορά απο τα ίδια τα στελέχη της Νέας Προοπτικής προχωρήσαμε σε ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 25 ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ (το 1/4 επί του συνόλου των καθισμάτων)!!!

5) Πρωτοβουλία μέσω Δ.Σ. με παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας και Ιατρικό Σύλλογο για να αρθεί το υποχρεωτικό αγροτικό πριν την έναρξη της ειδικότητας. Τελικώς, φέτος, μετά από έντονες πιέσεις προς το Υπ. Υγείας, το αγροτικό δεν είναι υποχρεωτικό να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ειδικότητας , όπως ήταν, αλλά μέχρι το τέλος αυτής.

6) Δωρεάν Πρόσβαση στο pubmed μέσω του Πανεπιστημίου 
Με συνεχείς πιέσεις καταφέραμε την υλοποίηση της πρότασης μας για τη δωρεάν πρόσβαση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής μέσω του Πανεπιστημίου στο μεγαλύτερο επιστημονικό site με τα περισσότερα ιατρικά post για όλα τα θέματα.

7) Διασφαλίζουμε τα κεκτημένα των φοιτητών και ζητάμε στις Γενικές Συνελέυσεις Τμήματος
α.Δωρεάν διανομή ΟΛΩΝ των απαραίτητων συγγραμμάτων για καθέ μάθημα για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές σε ΕΝΤΥΠΗ μορφή
β.Δωρεάν και έγκαιρη διανομή στηθοσκοπίων στους 4ετείς φοιτητές
γ.Ορισμός των εξεταστικών περιόδων από τις συνελέυσεις των ετών
δ.Προαιρετικές εξετάσεις από το Ε’ έτος
ε.Πτυχιακές εξετάσεις με συμμετοχή των 6ετων (3 κανονικές + 2 εμβόλιμες)
στ.Καμία εισαγωγή ΕΠΙΠΛΕΟΝ υποχρεωτικών προόδων/- υποχρεωτικών εργασιών για τη λήψη πτυχίου
ζ.Ενιαία εξέταση και ύλη για το σύνολο των κλινικών μαθημάτων

 8) Διοργάνωση Επιστημονικών ημερίδων και διαλέξεων
Τα τελευταία (2008,2009,2011,2013,2014,2015,2016) χρόνια έχουμε καθιερώσει την ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΡΡΑΦΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ διοργανώνοντάς την κάθε χρόνο όπως έγινε και φέτος. Επίσης, έχουμε διοργανώσει ημερίδα-επίσκεψη στο Εγκληματολογικό Μουσείο!

9) Δωρεάν για τους φοιτητές παρακολούθηση συνεδρίων
Μετά από συνεννόηση της Νέας Προοπτικής Ιατρικής και του Ιατρικού Συλλόγου απεστάλη από αυτόν επιστολή προς όλους τους Επιστημονικούς Συλλόγους και όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες με την οποία τους καλεί να σέβονται τη Δωρεάν Συμμετοχή των Φοιτητών Ιατρικής στα Ιατρικά Συνέδρια. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και σε συνεννόηση με την Ιατρική Σχολή.

10) Επέκταση της Κεντρικής Γραμματείας και πάγια επίμονη πρόταση για διεύρυνση του ωραρίου της.
Μετά από συνεχείς πιέσεις της Νέας Προοπτικής η Κεντρική Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής επεκτάθηκε και στον πρώτο όροφο του κτιρίου από όπου μετατοπίστηκε η Γραμματεία της Νοσηλευτικής προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής. Επίσης, προσπαθούμε επίμονα, αναφέροντας το με κάθε ευκαιρία, να επιτύχουμε και τη διεύρυνση του ωραρίου της Γραμματείας λειτουργώντας και Τρίτη και Πέμπτη.

11) Δημιουργία ιστοσελίδας της Κεντρικής Γραμματείας μετά από πιέση της Νέας Προοπτικής

12) Πρόταση για δυνατότητα βελτίωσης βαθμού χωρίς να κόβεται το μάθημα.

13) Εγκατάσταση του Ασύρματου Δικτύου στο χώρο της Σχολής 

14) Προάσπιση της ενέργειας για έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον Ιπποκράτη με απόφαση Δ.Σ. ΣΦΙΑ.

Τέλος το σημαντικότερο…η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ! 6 χρόνια τώρα, από την πρώτη θέση, εκπροσωπούμε τους φοιτητές προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον μακριά από κομματικές γραμμές! Εμείς δεν έχουμε πίσω μας κόμματα (κυβερνητικά ή μη) για κάθε λογής υποστήριξη και χρηματοδότηση και είμαστε υπερήφανοι για αυτό! Εμείς έχουμε τη στήριξη των συμφοιτητών μας και αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει! Όπλο μας η ελεύθερη σκέψη και σύνθεση θέσεων.

Οι φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης θα καθορίσουν την εκπροσώπηση των φοιτητών σε όλο το ακαδημαϊκό φάσμα, όπως και στη Συνδιοίκηση της Σχολής.

Το δίλημμα, των φετινών εκλογών, όπως και η απάντηση σε αυτό είναι πράγματα απλά και ξεκάθαρα…

Η Απάντηση στο δίλημμα Ανεξαρτησία vs Κομματικές Γραμμές, Ανοικτή Σχολή vs Καταλήψεις/Χαμένα Εξάμηνα, Πράξεις vs Λάσπη στον Ανεμιστήρα, Δημιουργικότητα vs Μιζέριας, Παρέα vs Λυκοσυμμαχίας είναι μια…είναι η Νέα Προοπτική!!!

Καλούμε, λοιπόν, κάθε συμφοιτήτρια και συμφοιτητή μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να απορρίψει την αποχή, να απορρίψει τη σιωπή του και να προσέλθει δυναμικά στην εκλογική διαδικασία, να συμμετέχει , να εκφραστεί ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα και να επιλέξει τι θέλει…

Την εικόνα του χθές ή μια καλύτερη και συνεχώς βελτιούμενη με μοναδική προϋπόθεση τη συλλογική προσπάθεια;


Σε καλούμε να μας τιμήσεις με την εμπιστοσύνη σου για να πετύχουμε μαζί ακόμα περισσότερα…

Την Τετάρτη 18 Μαΐου συνεχίζουμε Ανεξάρτητα για 7η χρονιά…

Η ευθύνη είναι στο χέρι σου!

Δίνουμε, μαζί, μια Νέα Προοπτική στη Σχολή μας!

 

Υπεύθυνα,

Νέα Προοπτική Ιατρικής

 

167169_151884108199998_561759_n